Ambulerande verksamhet för skadade och sjuka djur i Borås området

Om oss

Djurambulansen i Borås erbjuder ambulerande verksamhet till djurägare av smådjur.

Du kan nå oss på Mob: 0703 829292 eller fråga efter oss på Blå Stjärnan i Borås
Vi utför akuta såväl som ej akuta sjuktransporter av djur till veterinär som djursjukhus. Ambulansen är inte knuten till någon speciell djurklinik eller veterinär utan kan transportera djur helt enligt djurägarens önskemål.
Vi transporterar hundar, katter mm, dock inte större djur som hästar mm.

Borås Djurambulans

Vår akutbil är utrustad med sjukvårdsutrustning, räddningsutrustning mm.
Många djur lider i onödan, hjälp oss att rädda fler! Djurambulansen är utrustad med flertal av kraftiga ljusramper och reflexer runt om, detta beroende på att vi även utför räddningsinsatser i starkt trafikerade områden och stor risk för påfarts olyckor föreligger.

Om du är intresserad att hjälpa oss ekonomiskt så kontakta oss via vår E-mail adress: djurambulans@comhem.se eller hjälp oss ekonomiskt via Swish.

Din hjälp är viktig!

Vill du hjälpa oss ekonomiskt för att vi skall kunna rädda mer av sjuka eller skadade djur?
Nu kan du enkelt skicka pengar via vårt Swish nummer:
(0) 703 829292

En Bättre Framtid för Dig!

Vi vill skapa en bättre miljö med ett tryggare djurskydd i framtiden

Vill du bli en del av ett bättre Sverige?

Vi kan gemensamt påverka framtiden med en bättre Miljö

Vi planerar att bygga upp en anläggning som arbetar för en mer hållbar framtid för oss själva och kommande generationer. En plats som banar vägen för en tryggare, friskare och bättre plats för oss alla med bättre levnadsvillkor och ett mer hållbar klimat för alla inblandade. Vår framtid kan vi påverka redan idag, genom att ta de rätta besluten som gynnar både människor och naturen.

Vill du leva i ett harmoniskt land där man lär sig att gemensamt arbeta och främja en bättre miljö, som skapar förutsättningar att skydda djurliv och växtliv och i slutändan gynnar oss själva. Ett vackert och sundare samhälle för trivsel och bättre hälsa. Du som företagare har en unik chans att lägga grunden till en anläggning som säkrar arbetstillfällen och tryggar hela Borås området, som skapar en ny turistanläggning som är till gagn i hela regionen, då är Fantasy and Fact det som passar bäst. Även de akuta problem som vi alla står inför i en nära framtid med växthuseffekten, där information sprids och förslag ges för viktiga motåtgärder via oss.

Fantasy and Fact är en anläggning som fokuserar på miljön och hur viktigt vårt engagemang är för att skapa de rätta förutsättningarna för en hållbar framtid och ett sundare leverne för oss människor och för naturen. Fantasy and Fact är ett centrum för information och svarar på allt mellan himmel och jord. Den skapar inspiration och förutsättningar för en förståelse för allt, både fakta som fantasi.

Anläggningen namn har den fått för att den berör allt omkring oss, såväl film och spelindustrin, sagor, forskning, teknik, miljöfrågor mm….. Ja allt som finns i vår vardag, för allt angår, berör och påverkar oss. Dock är vårt fokus på miljön och hur viktig den är och att vi skyddar och bevarar den. I montrar visar vi information tydligt steg för steg hur allt på jorden hänger ihop och hur viktig ballansen och jämvikten är i naturen. Vi förklarar och beskriver så alla förstår.
Vi presenterar på ett intressant och berikande sätt varför saker och ting är som de är.

 
Bättre djurskydd

Även djurskydd ingår i vårt åtagande, mängder med djur skadas på grund av trafiken. Det är både småvilt, men även katter. Vidare är staket och stängsel ett annat område där skador uppstår. Det är heller inte ovanligt att fåglar flyger mot fönster och skadar sig. Det är vi människor som är orsaken till detta, därför tycker vi att det är självklart att det är de boende som skall stå för rehabilitering om något djur skadar sig. Även en viltvårdanläggning är viktig i vårt område.
Vi kommer att aktivt arbeta för att hitta lösningar, men vi behöver er hjälp! Överskottet i anläggningen går till att bygga upp och driva en viltvårdsanläggning.

Information är själva nyckel till framgång, att förstå hur saker fungerar och varför de gör det. Endast genom att nå ut till gemene man når man framgång och kan arbeta tillsammans för ett bättre samhälle.

Vår styrka är vår mångfald, så låt oss utveckla den till något som gynnar oss alla och stärker och förbättrar. Vi har nycklarna till framtiden, så låt oss arbeta för att skapa lösningar som skapar de rätta förutsättningar för ett bättre liv för oss alla som finns här på jorden.

Har du frågor kan du nå oss på 

djurambulans@comhem.se

Vi använder en godkänd djurambulans som är utrustad med avancerad räddningsutrustning.
Vår djurambulans är anpassad enligt svensk lagstiftning, ett undantag i lagen gör det möjligt att använda sig av blåljus även för djurambulanser.
Angående påkörda och dödade katter i trafiken i Boråsområdet kontakta Borås Polisen.

Transportera inte lösa djur i bilen, vid en krock kan de skadas svårt. Använd alltid bur, för din egen och djurets säkerhet

Nu söker vi volontärer för vår Djurambulans verksamhet.
Du skall brinna för djur och känna empati, du skall kunna klara att hantera skadade djur eller hjälpa till att rädda utsatta djur. I akuta situationer måste du vara handlingskraftig.

Vi arbetar i team och en god laganda är ett måste. Vi hjälper och stöttar varandra i vårt arbete att rädda djur. Du skall helst ha körkort, men vi behöver även personal som bistår djurambulans föraren, då krävs inget körkort. Du genomgår en teoretisk och praktisk utbildning hos oss.
Din arbetsinsats kan ibland vara krävande, men att rädda ett djur gör allt värt besväret flera gånger om. Du kan se lite exempel på djurräddningar från videor som vi länkat från YouTube.
En djurräddning är dock aldrig likt en annan utan man lär sig hela tiden något nytt.

Är du intresserad?
Hör av dig via E-mail:
djurambulans@comhem.se

För att vi kan driva vår verksamhet behöver vi ert stöd. Bortsprungna husdjur är mycket utsatta både för trafiken och rovdjur som exempelvis rävar. De är rädda och skygga, många klarar inte att hitta föda och en del av dessa dukar under. Vissa tyr sig till människor för att söka hjälp, men inte alla människor ger dem mat utan de kan bli utsatta för våld mm. De djur som är mest utsatta är de som litar på människor och går orädda fram. Förhoppningsfull är det en människa som tycker om djur och inte tvärt om. Råkar djuret komma bort under vintern är de extra utsatta för kylan, är det även snö blir det än svårare att klara sig. Är du en människa som värnar om djuren och förstår att de behöver hjälp? Vi finns här för att rädda dessa djur, men utan hjälp utifrån kan vi inte agera och se till att dessa djur får hjälp. Vad med och bli en eldsjäl som stöttar vår verksamhet.

Att husdjur eller jakthundar försvinner kan bero på många orsaker, dels kan de blivit skrämda, eller att de jagar efter något och inte hittar hem, att de blivit skadade av något eller att de drivit iväg för att de vill para sig. Vissa hittar tillbaka hem, men inte alla.

Alla djur som driver ute utan hem är inte bortsprungna djur utan djur som medvetet har släpps ut för att de inte längre är välkomna. Även dessa är naturligtvis lika utsatta, de är vana att få mat och känna sig trygga, allt ändrar sig på ett slag och nu måste de klara sig själva, vilket är en enorm omställning och mycket få klarar sig.

Hund i varm bil

Hundar kan drabbas av svåra skador i varma bilar

Hund i varm bil är djurplågeri!

Trots oändliga påminnelser i media, av hundklubbar, på utställningar och liknande fortsätter hundägare att lämna sina hundar i varma bilar. Hundarna plågas och vissa dör av värmeslag medan andra får dras med skador resten av sina liv.

Hundar kan drabbas av överhettning

En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor. De gör sig av med värmen genom att "hässja", det vill säga flåsa och på så sätt försöka hålla kroppstemperaturen normal. Om det blir för varmt i bilen klarar inte hunden av att hålla temperaturen utan den drabbas av överhettning och kan snabbt förlora
medvetandet och riskerar att dö om den inte snabbt kyls ned.

Kan bli svåra skador

Vid alltför hög kroppstemperatur kan det uppstå allvarliga hjärnskador, hjärtskador, tarmskador, lever- och njurskador samt olika blodförändringar. Många hundar är i behov av sjukhusvård under flera dagar. Utgången är alltid oviss vid dessa händelser. Om hundföraren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.

Försäkringen ersätter inte!

Varje vår och sommar får exempelvis Agria in skadeanmälningar på hundar som lämnats i varma bilar. En del djurägare vill ha ut livförsäkringen för att deras hund dött i värmen och andra vill ha hjälp med veterinärvårdsräkningen för en svårt överhettad hund. Har du medvetet lämnat din hund i en bil en varm dag så gäller inte försäkringen eftersom du då inte varit tillräckligt aktsam.

Det är förbjudet enligt djurskyddslagen att hålla viltfångade djur för sällskap och hobby. Enligt Artskyddsförordningen får du inte förvara eller transportera fåglar av arter som lever vilt inom Europeiska unionen. Kontakta polisen om du hittar ett skadat däggdjur eller en skadad fågel. Då kan du få hjälp med att bedöma om djuret ska avlivas eller om det kan föras till en rehabiliteringsanläggning. Anmäl alltid till polisen om du avlivat något djur som inte får jagas.
Länstyrelsens rekommendationer

Har djur rättigheter?
Idag är juridiskt sett, djur föremål, husdjur är någons egendom. Idag börjar världen över djurrätts organisationer att ifrågasätta att vi ser djur som känslolösa objekt där vi som människor har friheter och rättigheter och djuren har varken det ena eller andra.
Frågan är varför vi förvägrar djuren samma rättigheter som vi ger oss själva. Djur känner sorg, glädje och högre stående djur som apor, elefanter, delfiner mm. är medvetna om sig själva. Många djur mår dåligt av att bli instängda i trånga utrymmen och visar ibland psykiska störningar på grund av detta, ett exempel är vankande fram och tillbaka eller att djur täcker över sig med tyg mm. för att försöka gömma sig.

I länder som Frankrike, Tyskland och Schweiz har djur juridisk status, men Sverige som verkar så framåt i utvecklingen saknas detta, varför? I dessa länder klassas djur som levande och kännande varelser och inte som föremål.

När det gäller pälsdjursavel är detta förbjudet i länder som England, Österrike, Kroatien och Slovenien och ytterligare länder är på väg med förbud, men inte Sverige.

Kanske är det hög tid att Sverige ser över djurens rättigheter. När det gäller skadat vilt som behöver vård ligger även Sverige långt efter. Bara några fåtal platser tar emot vilt för vård i Sverige. Ekonomiska medel saknas och många kommuner tar inte sitt ansvar. Mycket vilt skadas på grund av trafiken, ledningar mm.

Husdjur är ditt ansvar

Ditt ansvar
Det är ett stort ansvar att skaffa ett djur, det grundläggande är att det är du som väljer husdjuret och inte tvärtom, djuret är helt utlämnad till dig! Den behöver din omsorg när det gäller allt, att få rätt mat, att du ger den tid och kärlek, att du tar hand om den när den blir sjuk, att den får tillräckligt med motion mm. Att du visar den din uppskattning när den gör något du tycker om. Ni finns där för varandra, lär dig att förstå ditt djur och dess behov.

Må bra tillsammans! 
Så tänk dig för innan du tar beslutet och var medveten om att det är en levande varelse med behov som du måste kunna erbjuda vad det än må vara.
Du måste veta att den behöver tid och engagemang från dig och att den kan kosta en hel del om den blir sjuk, även om djuret är försäkrat utgår alltid en självrisk kostnad, stöter fler problem upp under kortare tid med ditt djur som gäller försäkringen kan kostnaderna öka kraftigt. Ta det som en regel att alltid försäkra ditt djur.

En nära vän under många år

Om det är en hund eller katt som du köper så är det djur som kommer att finnas hos dig under en lång tid framöver, små hundraser lever oftast längre än större hundraser. En katt kan bli upp till ca 17 år gammal, medan hundar varierar från ras till ras från ca 11-14 år, här spelar som jag tidigare skrivit storleken en viss roll.

Låt aldrig ett djur bli ett impulsköp utan tänk dig för innan du tar beslut.

Att uppfostra en hund
Det viktigaste är att du lär dig att din hund älskar och ser upp till dig.
Om du hamnar i ett läge då hunden inte lär sig det du vill att den skall lära sig, gör du troligtvis fel, det finns många kurser att gå på för att få mer kunskap om din hund. Sök på Google och skriv det du undrar över så får du kontakt och information över mycket när det gäller hundar. Slå eller skäll aldrig på din hund! Den gör allt för att du skall tycka om den och når du inte fram så gör du något fel. Kunskap är det viktigaste, så sök information hos uppfödare, nätet, via böcker kurser mm. En glad och trygg hund ger glädje och kärlek tillbaka både till familjen och de närmaste.

Din hund gör allt för dig, lär dig att förstå hundens signaler.

Hans Vielhauer, Borås Djurambulans